Навіщо грилю потрібна кришка
Більшість грилів для приготування мають кришки. Усі, як один, фахівці стверджують, що це обов’язковий елемент такої установки. У час простою кришка захищає внутрішнє наповнення грилю від сторонніх забруднень, а у момент використання – значно розширює кулінарні можливості власника.
Різновиди кришок
Слід заначити, що кришки у грилів можуть бути різної форми: сферичні, барельні (у вигляді перевернутої на бік бочки), яйцеподібні та прямокутні. Найбільш популярною є сферична. Така будова купола дозволяє грилю довго зберігати тепло всередині, установки такого типу економічні та компактні. Окрім того, у грилях із сферичною кришкою вдасться приготувати будь-які продукти. Це може бути м’ясо, овочі, піца. Їх можна смажити, пекти, томити, коптити.
Переваги використання кришки для грилю
Кришка – це саме та деталь, яка відрізняє гриль від мангалу чи інших установок аналогічного типу. Якщо говорити про її переваги більш детально, то серед них можна виокремити:
- Створення ефекту конвекції. Повітря під закритою кришкою прогрівається і продукти одночасно обробляються з усіх боків, а не лише підсмажуються на вогні.
- Рівномірне просмаження. Кришка дозволяє підтримувати рівномірну температуру в усіх частинах грилю. Це відбувається за рахунок того, що кришка начебто відображує тепло вугілля і направляє його назад. Завдяки цьому просмаження продукту відбувається рівномірно, смакові якості його набагато кращі.
- Інтенсивне прогрівання решітки грилю. Фахівці кажуть, аби вийшло смачне блюдо, гриль має бути якісним та гарячим. В першу чергу це стосується решітки, і саме кришка дозволяє добре її прогріти, отримавши смачну скоринку на м’ясі.
- Зменшення ризику раптового спалаху полум’я. Відомо, що вогонь потребує кисню, а кришка не дозволяє йому потрапити усередину. Цей факт дозволить під час готування саме смажити, а не обпалювати м'ясо.
- Приготування за будь яких погодних умов. Відомо, що дощ, вітер, сніг чи інші погодні умови впливають на процес приготування на відкритому вогні. Кришка ж дозволяє створити в середині грилю абсолютно незалежний від навколишнього середовища простір. Продукти під кришкою приготуються незважаючи ні на що.
Як піднімати кришку гриля
Слід зазначити, що фахівці у справі смаження на грилі навіть піднімають кришку особливим способом. Вони її не знімають зовсім, а піднімають над грилем на певній відстані, що дозволяє зберегти гаряче повітря та температуру всередині грилю. Це важливо під час приготування стейків. Саме кришка допоможе добитися потрібної просмажки м’яса: medium rare, medium, фланк, скерт чи рибай. Завдяки кришці досягають інтенсивного жару але без спалахів полум’я.
Якщо шмат м’яса має суттєву товщину і вже досяг необхідної скоринки зовні, а усередині -сирий, доготувати його допоможе саме кришка. Тепло, що відбивається від стінок кришки дозволить досягнути необхідної внутрішньої температури продукту. Під цілком закритою кришкою також готують ребра, ногу та птаха. Завдяки кришці, а саме парі, яка утворюється під час смаження на грилі, м’ясо не втратить соковитості.
Інші можливості кришки
Слід зазначити, що грилі з кришками – це не лише смачні страви, а ще й можливість облаштувати додаткове робоче місце. У продажу є моделі в яких кришка відкидається на бік, утворюючи столик чи полицю. Це дуже зручно, коли приготування відбувається в польових умовах, або ж потрібно тримати поряд додаткові продукти, спеції, посуд.
У разі використання газового грилю, кришка дає можливість зекономити газ. Тепло довго тримається під кришкою, що скорочує споживання газу в рази.
Захисні якості кришки
Ще одна особливість кришки полягає в її захисних якостях. У сезон ми досить часто залишаємо установку на відкритому повітрі і вона мокне під дощем та мерзне під снігом. Це негативно впливає не лише на зовнішню частину грилю, а й на внутрішню. Наповнення грилю піддається корозії та швидко стає непридатним. За наявності кришки гриль буде захищений від впливу навколишнього середовища, а страви залишатимуться не менш смачними, без неприємного запаху.
Кришка також вбереже гриль від посягання птахів, комах та інших мешканців навколишнього середовища. Досить часто вони облюбовують собі такі місця у якості прихистку.
Не варто приховувати і той факт, що не завжди культурою поведінки відрізняються самі люди. Буває, що у гриль попадають недопалки, сміття, поліетиленові пакети. Щоб такі громадяни не використовували гриль у якості сміттєзбірника, його варто накривати кришкою. Інколи на установку навіть вішають замок. Це унеможливлює її використання без дозволу господарів.
Звичайно, вибір грилю – справа особиста. Варто зазначити, що гриль без кришки це скоріше мангал. Приготована під кришкою страва набуває унікального смаку, якого навряд чи можна досягти в інший спосіб. Придбати якісний гриль будь-якої конструкції сьогодні не складно. Однак варто це робити у продавців, що гідно зарекомендували себе на ринку такої продукції. Інтернет-магазин Luchesk один з них. Окрім якості та широкого асортименту, він порадує приємними цінами.