українською
по-русски
Будь ласка ідентифікуйте себе за допомогою електронної пошти
На вказану адресу електронної пошти надіслано повідомлення.
Не прийшов лист?
Вкажіть адресу електронної пошти
Барбекю і гриль

Навіщо грилю потрібна кришка

гриль для вбудування
Кришка керамічного гриля Big Green Egg з чавунним вентилем

Більшість грилів для приготування мають кришки. Усі, як один, фахівці стверджують, що це обов’язковий елемент такої установки. У час простою кришка захищає внутрішнє наповнення грилю від сторонніх забруднень, а у момент використання – значно розширює кулінарні можливості власника.

Різновиди кришок

види, варіації кришок гриля
Кришка дозволяє точніше регулювати нагрівання та застосовувати різні способи готування на грилі

Слід заначити, що кришки у грилів можуть бути різної форми: сферичні, барельні (у вигляді перевернутої на бік бочки), яйцеподібні та прямокутні. Найбільш популярною є сферична. Така будова купола дозволяє грилю довго зберігати тепло всередині, установки такого типу економічні та компактні. Окрім того, у грилях із сферичною кришкою вдасться приготувати будь-які продукти. Це може бути м’ясо, овочі, піца. Їх можна смажити, пекти, томити, коптити.

Переваги використання кришки для грилю

теплообмін у грилі Big Green Egg
Жар інтенсивно впливає на продукти знизу, відбивається від кришки та прогріває страву зверху

Кришка – це саме та деталь, яка відрізняє гриль від мангалу чи інших установок аналогічного типу. Якщо говорити про її переваги більш детально, то серед них можна виокремити:

  • Створення ефекту конвекції. Повітря під закритою кришкою прогрівається і продукти одночасно обробляються з усіх боків, а не лише підсмажуються на вогні.
  • Рівномірне просмаження. Кришка дозволяє підтримувати рівномірну температуру в усіх частинах грилю. Це відбувається за рахунок того, що кришка начебто відображує тепло вугілля і направляє його назад. Завдяки цьому просмаження продукту відбувається рівномірно, смакові якості його набагато кращі.
  • Інтенсивне прогрівання решітки грилю. Фахівці кажуть, аби вийшло смачне блюдо, гриль має бути якісним та гарячим. В першу чергу це стосується решітки, і саме кришка дозволяє добре її прогріти, отримавши смачну скоринку на м’ясі.
  • Зменшення ризику раптового спалаху полум’я. Відомо, що вогонь потребує кисню, а кришка не дозволяє йому потрапити усередину. Цей факт дозволить під час готування саме смажити, а не обпалювати м'ясо.
  • Приготування за будь яких погодних умов. Відомо, що дощ, вітер, сніг чи інші погодні умови впливають на процес приготування на відкритому вогні. Кришка ж дозволяє створити в середині грилю абсолютно незалежний від навколишнього середовища простір. Продукти під кришкою приготуються незважаючи ні на що.
пристрій для приготування
Основні методи приготування страв у грилях Kamado

Як піднімати кришку гриля

шашлик, овочі на грилі
Кришку піднімають тільки для при перевертанні м'яса або для контроля температури всередині

Слід зазначити, що фахівці у справі смаження на грилі навіть піднімають кришку особливим способом. Вони її не знімають зовсім, а піднімають над грилем на певній відстані, що дозволяє зберегти гаряче повітря та температуру всередині грилю. Це важливо під час приготування стейків. Саме кришка допоможе добитися потрібної просмажки м’яса: medium rare, medium, фланк, скерт чи рибай. Завдяки кришці досягають інтенсивного жару але без спалахів полум’я.

Якщо шмат м’яса має суттєву товщину і вже досяг необхідної скоринки зовні, а усередині -сирий, доготувати його допоможе саме кришка. Тепло, що відбивається від стінок кришки дозволить досягнути необхідної внутрішньої температури продукту. Під цілком закритою кришкою також готують ребра, ногу та птаха. Завдяки кришці, а саме парі, яка утворюється під час смаження на грилі, м’ясо не втратить соковитості.

Інші можливості кришки

гриль з відкидною кришкою-столиком
Авторський мангал з бічною кришкою-столиком дає достатньо місця для комфортної роботи

Слід зазначити, що грилі з кришками – це не лише смачні страви, а ще й можливість облаштувати додаткове робоче місце. У продажу є моделі в яких кришка відкидається на бік, утворюючи столик чи полицю. Це дуже зручно, коли приготування відбувається в польових умовах, або ж потрібно тримати поряд додаткові продукти, спеції, посуд.

У разі використання газового грилю, кришка дає можливість зекономити газ. Тепло довго тримається під кришкою, що скорочує споживання газу в рази.

Захисні якості кришки

недоліки гриля без кришки
Кришка захищає ваш гриль від негоди та непроханих гостей

Ще одна особливість кришки полягає в її захисних якостях. У сезон ми досить часто залишаємо установку на відкритому повітрі і вона мокне під дощем та мерзне під снігом. Це негативно впливає не лише на зовнішню частину грилю, а й на внутрішню. Наповнення грилю піддається корозії та швидко стає непридатним. За наявності кришки гриль буде захищений від впливу навколишнього середовища, а страви залишатимуться не менш смачними, без неприємного запаху.

Кришка також вбереже гриль від посягання птахів, комах та інших мешканців навколишнього середовища. Досить часто вони облюбовують собі такі місця у якості прихистку.

Не варто приховувати і той факт, що не завжди культурою поведінки відрізняються самі люди. Буває, що у гриль попадають недопалки, сміття, поліетиленові пакети. Щоб такі громадяни не використовували гриль у якості сміттєзбірника, його варто накривати кришкою. Інколи на установку навіть вішають замок. Це унеможливлює її використання без дозволу господарів.

на пікнік з улюбленим грилем
Все найцінніше вожу з собою

Звичайно, вибір грилю – справа особиста. Варто зазначити, що гриль без кришки це скоріше мангал. Приготована під кришкою страва набуває унікального смаку, якого навряд чи можна досягти в інший спосіб. Придбати якісний гриль будь-якої конструкції сьогодні не складно. Однак варто це робити у продавців, що гідно зарекомендували себе на ринку такої продукції. Інтернет-магазин Luchesk один з них. Окрім якості та широкого асортименту, він порадує приємними цінами.

Статті цієї тематики

Найкращий метод продовження служби грилів на вугіллі – це регулярно їх чистити та обслуговувати. У цьому допоможе пара порад від фахівців у цій справі. А саме: які потрібні інструменти, яка послідовність дій, чого не варто робити і покрокове очищення.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Що потрібно знати про правильну температуру, матеріал піддону, аксесуари для випічки хлібобулочних та кондитерських виробів на грилі
ЧИТАТИ ДАЛІ
Заслінки – регулятор, з допомогою якого можна впливати на рівень жару всередині; з їх допомогою регулюється потік повітря всередині гриля. Ми пропонуємо розглянути особливості вентиляційних заслінок, основні ступені рівнів жару та їх контроль.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Грилі Weber спроектовані таким чином, щоб вам ніколи не довелося турбуватися про спалахи, гарячих і холодних точках або спаленої їжі. Ви завжди можете очікувати високу продуктивність, точний контроль і відмінні результати.
ЧИТАТИ ДАЛІ