українською
по-русски
Будь ласка ідентифікуйте себе за допомогою електронної пошти
На вказану адресу електронної пошти надіслано повідомлення.
Не прийшов лист?
Вкажіть адресу електронної пошти
або через соціальну мережу
Барбекю і гриль

Як в грилі керувати рівнем жару за допомогою заслінок

Приготування їжі на вугільному грилі потребує певної вправності та досвіду, оскільки температура в таких пристроях досить нестабільна. Багато хто думає, що вона залежить виключно від кількості вугілля, що закладається, але важливим фактором також є кількість кисню, що поступає всередину, який підтримує горіння. Для контролю потоку повітря у більшості вугільних грилів є спеціальні вентиляційні заслінки, і щоб досягти ідеального результату при приготуванні різних страв, дуже важливо знати, як правильно керувати жаром з їх допомогою.

Особливості вентиляційних заслінок у грилі

Якщо вугільний гриль не оснащений кришкою, неможливо контролювати рівень кисню, що надходить, і єдиним способом керувати жаром є кількість вугілля та його розташування в чаші. Якщо гриль має кришку, то в ньому обов'язково є два типи вентиляційних заслінок:

  • Знизу розташована впускна заслінка. Вона відповідає за приплив повітря всередину гриля. Нижня заслінка має бути постійно відкрита, щоб до вугілля надходив необхідний для горіння кисень. При цьому відкриттям заслінки можна контролювати потік повітря: чим ширше вона відкрита, тим більше кисню надходить усередину. В результаті вугілля починають горіти інтенсивніше, і температура підвищується.
  • Зверху знаходиться випускна заслінка, яка слугує для видалення газів горіння, але за її допомогою також можна регулювати рівень жару. Чим ширше відкрита заслінка, тим більше повітря надходить у гриль.

Якщо повністю закрити верхню та нижню заслінки, через деякий час кисень усередині повністю вигорить, і вугілля згасне.

Як використовувати заслінки в процесі готування

Перед розпалом вугілля необхідно відкрити верхню та нижню заслінку, щоб піддати паливо впливу кисню. Дайте грилю трохи нагрітися до рівня температури, після чого вентиляційні отвори можна закрити наполовину або трохи менше. Це зменшить потік кисню, але не залишить його повністю, тому всередині підтримуватиметься певна температура.

Намагайтеся, щоб верхні та нижні вентиляційні отвори були відкриті на одному рівні. Так не виходитиме більше повітря, ніж входить. Якщо необхідно швидко зменшити температуру, верхню заслінку потрібно повністю закрити, а після досягнення потрібної температури знову відкрити.

Як навчитися регулювати температуру заслінками

Деякі виробники, такі як Weber, вказують конкретні температури при різному ступені відкриття демпфера:

  • повністю відкритий забезпечує високу температуру лише на рівні 230 — 290 °С.
  • відкритий наполовину – 175 — 230 °С.
  • відкритий на ¼ – 120 — 175 °С.
  • відкритий на ⅛ – 107 — 135 °С.

Щоб навчитися точно контролювати температуру всередині гриля, доведеться деякий час експериментувати. Для початку потрібно потренуватися із впускним демпфером. Залиште випускну заслінку повністю відкритою та поступово закривайте нижню заслінку, записуючи, яка температура була всередині на кожному етапі відкриття впускного демпфера (повністю відкрито, відкрито на половину, чверть тощо). Аналогічним способом можна потренуватися з верхньою заслінкою, тримаючи нижню в одному положенні.

Також не варто забувати, що ступінь розігріву грилю буде значно нижчим, якщо всередині чаші на дні котла буде накопичуватися попіл. Тому важливо підтримувати чистоту всередині гриля, що дозволить точніше регулювати жар за допомогою заслінок.

Для безпечної та зручної роботи з вугільним грилем не забувайте використовувати корисні аксесуари: жаростійкі рукавички або рукавиці, термометри та щупи, щітки та засоби для чищення гриля. Ці та інші аксесуари для гриля можна придбати в інтернет-магазині Luchesk.

Статті цієї тематики

Якщо ви також є цінителем готування на живому вогні, прийшов час відмовитися від традиційного дров'яного мангала на користь функціонального гриля, на якому можна приготувати безліч смачних і корисних страв.
ЧИТАТИ ДАЛІ
В нас традиційно використовують мангал, а на Заході - грилі. Оскільки багато людей не бачать відмінностей в цих пристроях, є сенс розібратися, чим гриль відрізняється від мангала, і які переваги він відкриває перед любителями готувати на вугіллі.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Грилі Weber спроектовані таким чином, щоб вам ніколи не довелося турбуватися про спалахи, гарячих і холодних точках або спаленої їжі. Ви завжди можете очікувати високу продуктивність, точний контроль і відмінні результати.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Чи можуть страви, приготовані на грилі, бути здоровими? Ми розповімо, що потрібно зробити, щоб вони були такими.
ЧИТАТИ ДАЛІ