українською
по-русски
Будь ласка ідентифікуйте себе за допомогою електронної пошти
На вказану адресу електронної пошти надіслано повідомлення.
Не прийшов лист?
Вкажіть адресу електронної пошти
або через соціальну мережу
Барбекю і гриль

Як обрати вугільний гриль

Не секрет, що найапетитніші страви готуються на вугіллі. Кожна крапля жиру або соку зі страв збагачує жар, а дим змішується з запахом їжі, надаючи їй яскравий димний аромат. Якщо ви також є цінителем готування на живому вогні, прийшов час відмовитися від традиційного дров'яного мангала на користь функціонального гриля, на якому можна приготувати безліч смачних і корисних страв. А про те, як вибрати вугільний гриль, і на які критерії звернути увагу, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Різновиди вугільних грилів

Відкриті вугільні грилі зазвичай мають прямокутну форму. Серед закритих грилів можна виділити такі форми:

  • Сферичні виконані у формі казанка. Завдяки глибокій формі створюється великий шар вугілля, який довго тримає температуру, що дозволяє економити паливо. Такі моделі відмінно підходять для високотемпературного готування.
  • Бочкоподібні (баррельні) нагадують розрізану навпіл бочку. Гриль-бочки зазвичай мають більшу робочу поверхню, тому підходять для приготування барбекю на велику компанію. Подібні моделі вимагають для готування більшої кількості вугілля, але плюсом є те, що вони можуть використовуватися для копчення страв.
  • Яйцеподібні керамічні виконані в стилі японської печі камадо. Товсті керамічні стінки добре акумулюють і економно витрачають тепло. В грилі створюється ефект потужної жаровні, тому страви готуються не від жару вугілля, а від тепла повітря, що циркулюю всередині. В результаті виходять соковиті запечені продукти. Мінус подібних моделей - значно менша поверхня для смаження і висока ціна.

Вибір гриля за місцем установки

Вибираючи відповідний тип гриля, визначте, де ви будете його використовувати, і на яку компанію повинна бути розрахована модель:

  • Настільні та переносні. Мають компактний розмір, що дозволяє розмістити їх на столі або взяти із собою на пікнік. Зазвичай розраховані не 2-4 людей.
  • Мобільні. Оснащуються стійкою на колесах, завдяки чому гриль можна легко переміщати з місця на місце. Такі моделі представлені в широкому діапазоні розмірів - від невеликих пристроїв, розрахованих на невелику компанію, до великих багатофункціональних моделей для приготування великої кількості страв.
  • Вбудовувані. Мають прямокутну форму з великою поверхнею для смаження. Призначені для створення стаціонарної барбекю-зони в приватному будинку або на дачі.

Матеріал корпусу і решіток

Корпуси сферичних і бочкоподібних вугільних грилей зазвичай виконані з високоякісної нержавіючої сталі або литого алюмінію. Чавунні моделі відмінно акумулюють тепло, але мають значно більшу вагу, тому підходять тільки в разі стаціонарної установки.

Поверхні для смаження (решітки) можуть бути виконані з нержавіючої сталі або чавуну. Перші значно простіше в догляді, зате чавунні краще зберігають і розподіляють тепло. У деяких моделях вугільних грилів є можливість регулювати висоту решітки над вугіллям. Ця корисна функція дозволяє готувати різні продукти в різних температурних режимах.

Зручність розпалу й очищення

Вугільні грилі вимагають більше часу на розпал, ніж газові. Тому дуже важливо, щоб в обраної моделі був передбачений легкий доступ до відсіку для вугілля і можливість контролю вентиляції за допомогою спеціальних заслінок і добре регульованих вентиляційних отворів. А прибирання золи та чистку гриля значно спростить знімний зольник.

Яку марку вугільного гриля вибрати

Щоб вугільний гриль радував вас смачними й ароматними стравами довгі роки, важливо вибирати моделі відомих брендів, таких як Weber, Enders, Napoleon. Вироби цих марок мають безліч позитивних відгуків користувачів і значний термін гарантії від виробника, що також служить підтвердженням високої якості обладнання. Вугільні грилі перерахованих марок широко представлені в інтернет-магазині Луческ.

Статті цієї тематики

В нас традиційно використовують мангал, а на Заході - грилі. Оскільки багато людей не бачать відмінностей в цих пристроях, є сенс розібратися, чим гриль відрізняється від мангала, і які переваги він відкриває перед любителями готувати на вугіллі.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Щоб продукти мали чудовий смак, будь-який гриль (вугільний, газовий або електричний) потрібно підтримувати в чистоті. У цьому огляді ви знайдете корисні поради по
ЧИТАТИ ДАЛІ
Чи можуть страви, приготовані на грилі, бути здоровими? Ми розповімо, що потрібно зробити, щоб вони були такими.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Приємний вигляд блискучого металу з приємним запахом смаженого м'яса і легеньким димком напевно не не залишить байдужим кожного, хто вирішив на кілька годин втекти з міста. Але зробити цю вилазку на природу...
ЧИТАТИ ДАЛІ