українською
по-русски
Будь ласка ідентифікуйте себе за допомогою електронної пошти
На вказану адресу електронної пошти надіслано повідомлення.
Не прийшов лист?
Вкажіть адресу електронної пошти
або через соціальну мережу
Барбекю і гриль

6 корисних порад по догляду за грилем

Готування на грилі є улюбленим заняттям багатьох під час відпочинку на природі. Це обладнання дозволяє приготувати безліч різноманітних страв. Але щоб продукти мали чудовий смак, будь-який гриль (вугільний, газовий або електричний) потрібно підтримувати в чистоті. У цьому огляді ви знайдете корисні поради по догляду за грилем, з якими очищення всіх важливих поверхонь буде швидким і простим.

Порада №1. Аксесуари для чищення грилів

Для чищення гриля зручніше і простіше використовувати спеціальні аксесуари:

  • Щітки для чищення решітки. Мають різні розміри і форми та зазвичай оснащуються металевою щетиною. Для сталевих поверхонь можна вибрати жорстку щетину, для чавунних, емалевих та керамічних - більш м'яку.
  • Пластикові скребки. Використовуються для видалення забруднень з жироприймачів та пальників газових грилів.
  • Спеціальні очисники. Випускаються для різних поверхонь, тому при виборі миючого засобу обов'язково звертайте увагу, для якого матеріалу вони підходять: нержавіюча сталь, чавун, емаль.

Порада №2. Очищення решіток

Решітки для гриля можуть бути виконані зі сталі або чавуну, і кожен матеріал вимагає особливого підходу:

Сталеві решітки необхідно чистити гарячими після кожного сеансу готування. Для очищення залишків їжі можна скористатися щіткою з металевим ворсом. Якщо решітка залишилася брудною з минулого готування, її необхідно розжарити і очистити металевою щіткою. Також її можна замочувати, мити за допомогою спеціальних миючих засобів вручну або в посудомийній машині. Після чищення або миття жарочну поверхню необхідно ретельно витерти або просушити на повітрі.

Чавунні решітки необхідно очищати після кожного сеансу приготування їжі, використовуючи щітки з більш м'якою металевою щетиною. Мити жарочну поверхню потрібно без застосування сильних хімічних засобів. Замочувати чавунні решітки в воді не можна. Після миття грати необхідно добре просушити, щоб виключити утворення іржі, і обробити поверхню невеликою кількістю рослинної олії або спеціальним антипригарним спреєм. Перед новим користуванням чавунну решітку можна добре прожарити.

Решітки, покриті емаллю, вимагають дбайливого догляду. Для очищення у разі необхідності варто застосовувати спеціальний миючий засіб, який наноситься на емальовану решітку на 30 секунд, після чого забруднення легко видалити губкою.

Важливо! Після кожного приготування їжі на 10-15хв. залишайте гриль включеним. За цей час залишки на решітці швидко згорять і підуть в жароприймач. Після охолодження гриля її буде простіше чистити.

Порада №3. Очищення жироприймача

У кожному газовому або електричному грилі є жироприймач, що встановлений під решіткою. Його необхідно очищати після кожного приготування їжі. Для видалення залишків жиру можна використовувати пластиковий скребок. Жир потрібно зливати в сміття, а його залишки легко змити спеціальним миючим засобом, після чого піддон потрібно сполоснути водою і насухо просушити.

Візьміть до уваги! Щоб кожного разу не доводилося мити піддон, що збирає жир, перед цим його можна обернути фольгою. Після готування вона знімається, а піддон залишається чистим. Також для збору жиру можна використовувати одноразові алюмінієві лотки.

Порада №4. Очищення збірника попелу

При використанні вугільних грилів не забувайте спорожняти попільник. Таку чистку можна проводити 1 раз в 3-4 готування.

Багато вугільних грилів мають систему самоочищення від попелу. Щоб зібрати його в попільник, досить кілька разів перемістити ручку вліво-вправо. Перед прибиранням заздалегідь підготуйте сміттєвий пакет, щоб попіл не розлітався в сторони.

Порада №5. Очищення конфорок газового гриля

Чистку конфорок газового гриля можна проводити 1-2 рази на рік, використовуючи спеціальний йоржик. Також необхідно очищати сіточки, що підходять до ручок конфорок. Їх досить чистити кілька разів на рік.

Порада №6. Тримайте гриль в чистоті всередині і зовні

Для видалення нагару з чаші гриля можна скористатися паперовим рушником, після чого поверхню обробити спеціальним неабразивним очищувачом. Якщо ви готуєте часто, таке прибирання можна проводити раз на два тижні. Після очищення поверхню можна відполірувати серветкою з мікрофібри, щоб гриль сяяв як новий.

Статті цієї тематики

Якщо ви також є цінителем готування на живому вогні, прийшов час відмовитися від традиційного дров'яного мангала на користь функціонального гриля, на якому можна приготувати безліч смачних і корисних страв.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Якщо ви впевнені в тому, як правильно вибрати газовий гриль, в цьому огляді ви знайдете корисні поради, які допоможуть звузити коло варіантів і зроблять покупку максимально усвідомленою
ЧИТАТИ ДАЛІ
Чи можуть страви, приготовані на грилі, бути здоровими? Ми розповімо, що потрібно зробити, щоб вони були такими.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Ви впевнені, що добре очищуєте свій газовий гриль? Прочитайте статтю та перевірте! Щоб ваш гриль на газу починав свою роботу без пригод, тобто працював надійно і безпечно...
ЧИТАТИ ДАЛІ