Чим гриль відрізняється від мангала
Відпочинок на природі або заміській ділянці дуже часто супроводжується приготуванням м'яса, риби і овочів на відкритому вогні. Для цих цілей українці традиційно використовують мангал, а на Заході застосовують грилі. Оскільки багато людей не бачать відмінностей в цих пристроях, є сенс розібратися, чим гриль відрізняється від мангала, і які переваги він відкриває перед любителями готувати на вугіллі.
Мангал, гриль і барбекю
Дуже часто вугільні грилі називають барбекю або барбекюшниця. Насправді, у вузькому сенсі барбекю - це спосіб приготування їжі на розжареному вугіллі, полум'ї палаючого газу або тепла від електричного нагрівача. Відповідно виду палива, грилі бувають вугільними, газовими та електричними. А мангали виключно вугільними (дров'яними).
Існує думка, що димний смак мають виключно страви, приготовані на вугіллі. Насправді цей аромат дає не сам дим від вугілля, а сік, що капає з продуктів. Потрапляючи на жар, він випаровується і насичує продукти специфічним ароматом. Такий же аромат можна отримати на газовому або електричному грилі. У них встановлені спеціальні металеві жироприймачі - аромапластини. Коли сік або жир з продуктів капає на розпечений метал, він також випаровується і додає продуктам хоч і в меншому ступені, але той же аромат димку.
Таким чином, для готування на повітрі можна використовувати будь-який тип гриля. А бездимні газові або електричні моделі можна поставити на кухні або балконі в багатоповерховому будинку, що дозволить готувати барбекю-меню цілий рік.
Відмінності в способі приготування на грилі і мангалі
Мангал є відкритою конструкцією. Тому продукти на ньому готуються виключно за рахунок гарячого повітря, що йде від вугілля, тобто шляхом інфрачервоного випромінювання. Це означає, що будь-яка страва буде нагріватися тільки знизу, тому шампура або решітку необхідно постійно обертати, щоб продукти просмажився рівномірно.
Головна відмінність гриля від мангала - наявність кришки. Тому в процесі приготування задіяні три методи: ІЧ-випромінювання, конвекція і кондукція. Завдяки цьому на грилі страви можна не тільки смажити, а також запікати або коптити. Оскільки гаряче повітря циркулює під кришкою, продукти прогріваються рівномірно і зберігають соковитість. А контакт з гарячою решіткою надає їм характерну корочку і смугастий малюнок.
Переваги грилів перед мангалом
При смаженні на мангалі необхідно постійно контролювати, щоб жир або порив вітру не запалив вугілля. В іншому випадку його необхідно гасити, а також вчасно прибирати або пересувати шампури. У вугільних грилях ця проблема вирішується простіше. Для цього зверху і знизу він оснащений заслінками припливу повітря, а на кришці встановлений термометр. У газових і електричних грилях контроль температури ще простіше. У першому випадку достатньо зменшити або додати натиск газу, в другому - виставити потрібну температуру готування.
У дощ мангал просто потухне, а при морозній погоді продукти будуть зверху швидко остигати і сильно прожарюватися знизу, тому вийдуть сухими. У випадку з грилем, наявність кришки в грилі дає можливість готувати за будь-якої погоди. Єдине що необхідно зробити при готуванні на грилі в мороз, - додати трохи більше вугілля з поправкою на швидке охолодження корпусу.
На відміну від мангалів, які відрізняються тільки розміром, грилі представлені широким розмаїттям форм. В інтернет-магазині Луческ можна купити вугільні, газові та електричні грилі різних типів: переносні, мобільні, вбудовані. У більшість моделей можна встановити додаткові елементи: камінь для піци або випічки, ростер для приготування птиці, гладкі жаровні для готування овочів, сковороди-вок та інші аксесуари, які дозволять значно урізноманітнити меню.