українською
по-русски
Будь ласка ідентифікуйте себе за допомогою електронної пошти
На вказану адресу електронної пошти надіслано повідомлення.
Не прийшов лист?
Вкажіть адресу електронної пошти
або через соціальну мережу
Барбекю і гриль

Методи розкладки вугілля у грилі Master-Touch

гриль Weber Master-Touch
Застосування "пірамідки" для зони непрямого жару

Гриль Master-Touch то справжня знахідка для любителів барбекю на відкритому повітрі. Його можна використовувати у будь-яку погоду, тому смачного обіду чи вечері у компанії друзів нічого не зіпсує.

Вугільний гриль Master-Touch це функціональна система 3 в 1. У ньому можна смажити, запікати та коптити. Увесь процес приготування на грилі простий та зрозумілий, до того ж проблем із раптовим іскрами, горячими ручками чи підгорілою їжею у власника пристрою не буде.

Влаштування та конструктивні особливості гриля Master-Touch

заслінки в кришці гриля
За допомогою заслінок регулюється потік повітря всередині гриля

Перш за все слід зазначити, що Master-Touch – це гриль з кришкою. Саме кришка дозволяє створити процес конвекції, завдяки якому у грилі можна не лише смажити, а й запікати та коптити. Також кришка перекриває доступ кисню усередину грилю, а саме кисень є основною причиною підгоряння продуктів.

керування грилем Weber
Система регулювання нижнього піддуву дозволяє збільшити або зменшити полум'я

Гриль Master-Touch має два піддуви – верхній та нижній. Регулюючи верхній піддув можна досягнути ідеальної температури приготування, припинити підгоряння м’яса або ж повністю загасити гриль. Нижній піддув також відіграє важливу роль у регулюванні повітряного потоку під час копчення або ж низькотепературного барбекю, а також допомагає почистити гриль. Це відбувається завдяки системі One-Touch, яка передбачає наявність сталевих пелюстків, пересуванням яких пристрій швидко та ефективно очищується від попелу та залишків їжі.

Застосування стартера Weber
Стартер – обов'язковий атрибут для роботи на вугільному грилі

Однак, основним способом регулювання температури грилю є кількість вугілля, яке закладається до середини. Так ось, для розведення вогню у грилі Master-Touch передбачений стартер. Саме до нього закладається вугілля та розпалюється за допомогою спиртової чи парафінової пігулки. Стартер дозволяє відміряти необхідну для приготування кількість вугілля.

температура вугілля у грилі
Місткість стартера відповідає 3-х кілограмовому пакету вугілля у брикетах від Weber
Стартер, заповнений вугіллям на 1/3, дає можливість досягнути температури у 150 — 170 °С, якої, наприклад, достатньо для копчення риби.
розпалювання вугілля в грилі
Усього за 5 — 10 хвилин стартер нагріє вугілля до потрібної температури
Стартер, заповнений вугіллям на 2/3, дає можливість розжарити гриль до температури у 220 — 250 °С, її вистачить аби, наприклад, спекти хліб чи піцу.
розпалювання вугілля за допомогою стартера
Продуктивність стартера-чашки – 6 л. або 2 кг вугілля на годину
Повністю заповнений стартер, це температура 250 — 270 °С і саме її вимагає ідеально просмажений стейк чи інше м’ясо.

У стартера передбачені спеціальні отвори, які дають можливість розжарити вугілля повністю, а не частково. Час який займає розведення вугілля складає 15 — 20 хвилин. Для розпалювання грилю Master-Touch виробник рекомендує використовувати спеціальні вугільні брикети. Вони не лише дають стабільний жар, а й запобігають великій кількості попелу, який буде літати навколо та осідати на одязі або оточуючих предметах.

Типи жару для гриля Master-Touch

Для користування грилем Master-Touch важливо розумітися на розкладках вугілля. Слід знати що таке прямий та непрямий жар:

  • прямий жар – це коли під продуктами, що готуються, є жар;
  • непрямий жар – під продуктами вугілля відсутнє, розташовується в стороні від продукту.
спосіб розкладання вугілля у грилі
Ліворуч непрямий жар а праворуч прямий

Основною розкладкою (розкладка №1) вугілля є пропорція 50/50. Її використовують у разі смаження продуктів, незалежно від того яке це м’ясо (свинина чи баранина, риба тощо). Для приготування такого жару слід візуально поділити нижню решітку грилю навпіл так, аби вугілля опинилося з однієї сторони. Підсмажувати м’ясо слід саме на тій стороні верхньої решітки, під якою є вугілля, а на іншій безвугільній стороні м’ясо доводиться до готовності. Готувати слід під закритою кришкою, розташувавши її верхній піддув так, щоб він знаходився над продуктом.

способи розкладки вугілля в грилі
По центру застосовуємо непрямий жар, з боків прямий

Для запікання у грилі Master-Touch курки або будь-якого рулету слід застосовувати іншу розкладку вугілля (розкладка №2), а саме розташувати його по боках решітки залишивши середину пустою. У такому разі по центру грилю буде непрямий жар, а по боках прямий. Це дасть можливість створити ефект духовки і не дозволить спалити продукт.

вугілля для гриля в лотках
За допомогою лотків легше керувати прямим і непрямим методом приготування на грилі.

Аби швидко створити або змінити зони прямого та непрямого жару можна скористатись лотками-розділювачами. Вони є у комплекті кожного грилю Master-Touch. Вугілля засипається у такі лотки, а потім їх розміщують у потрібному положенні – по центру або по краях грилю. Завдяки тому, що решітки Master-Touch оснащені спеціальними дверцятами, вугілля або щепу завжди можна додати або ж прибрати.

використання лотків у грилі
Створення зони прямого/непрямого жару для птиці

Якщо є намір приготувати у грилі Master-Touch великого птаха, наприклад індика, застосувують розкладку №3. Для цього лотки-розділювачі слід розмістити під певним кутом один до одного, підтягнувши під один бік. Смаження за такого розташування лотків вимагає періодичного перевертання птаха з одного боку на інший, щоб він готувався рівномірно.

як знизити температуру жару в грилі
Створення зони для копчення при невеликій температурі

Для запікання на невеликій температурі або копчення варто скористатися розкладкою №4, тобто витягнути один лоток. Це дасть можливість знизити температуру усередині гриля.

використання пірамідки у грилі
Використання "пірамідки" для запікання окремих шматків курки

Розкладка №5 передбачає розташування жару у лотках-розділювачах по центру пристрою. У такий спосіб зазвичай запікають курячі крильця. Замість лотків також можна використати спеціальну пірамідку. Це своєрідний відсікач жару аналогічний лоткам, однак він більш високий та компактний. Повністю наповнена пірамідка дає температуру 200 — 220 °С. Навколо неї утворюється зона непрямого жару і вона набагато більше ніж у випадку застосування лотків-розділювачів. Окрім того, у випадку використання пірамідки, температура буде розподілятися рівномірно.

метод розкладання вугілля на решітці гриля
Зона рівномірного жару щоб запекти піцу

Що стосується приготування піци, то воно вимагає окремої розкладки вугілля (розкладка №6). Для цього повний стартер з вугіллям, а то й півтора стартера висипають на нижню решітку і розподіляють його рівномірно по усій поверхні.

вугілля на решітці гриля
Розміщення вугілля для копчення на кедровій дошці

Розкладку №7 використовують для копчення риби на кедровій дощечці. Для цього у гриль засипають мінімальну кількість розжареного вугілля, яка дасть температуру у 120 °С, розкладаючи його по центру решітки. Якщо температура вища, то притушити вугілля можна за допомогою вологої тріски.

поради щодо розкладання вугілля у грилі
Створення зони з прямим жаром від стін до центру решітки

Для випічки хліба, приготування рагу чи інших блюд, що потребують рівномірного пропікання, фахівці радять використовувати розкладку №8. Вона передбачає рівномірне розподілення вугілля по колу ближче до стінок грилю. Продукт у такому разі розташовується по центру над зоною непрямого жару.

вугілля та тріски в грилі
Кругове розміщення трісок та вугілля

Розкладка №9 дає можливість готувати тривалий час на низькій температурі. Наприклад, так готують рвану свинину чи яловичі ребра. Розміщення вугілля у такій формі називають "змійкою" і викладається вона із нерозведеного вугілля. Воно розкладається по краю нижньої решітки у три ряди – два знизу, один зверху посередині двох нижніх. Довжина такого ланцюжка має бути на ¾ окружності решітки. У незаповнену вугіллям частину ставиться лоток з фольги для збирання жиру. У нього частково заливається вода, а на вугілля викладаються дрова. З однієї із сторін створеної змійки слід покласти два розведених вугільних брикети. Від них поступово займатиметься усі вугільно-дровенева конструкція. Такої розкладки зазвичай вистачає на 20 годин за підтримки температури у межах від 110 до 130 °С.

Про існуючі розкладки вугілля ми розказали у межах обзору американського грилю Master-Touch. Однак, варто зазначити, що використовувати їх можна і для будь-якого іншого грилю. Скориставшись нашими порадами, ви зможете приготувати смачні та неперевершені страви.

Статті цієї тематики

Огляд гриль-системи Gourmet BBQ System від Weber: як використовувати її додаткові знімні модулі та які страви вони дозволяють приготувати.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Найчастіше власники грилів коптять м'ясні продукти методом гарячого чи холодного копчення. Але щоб копчений продукт отримав потрібний смак і аромат, важливо..
ЧИТАТИ ДАЛІ
Якщо ви також є цінителем готування на живому вогні, прийшов час відмовитися від традиційного дров'яного мангала на користь функціонального гриля, на якому можна приготувати безліч смачних і корисних страв.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Грилі Weber спроектовані таким чином, щоб вам ніколи не довелося турбуватися про спалахи, гарячих і холодних точках або спаленої їжі. Ви завжди можете очікувати високу продуктивність, точний контроль і відмінні результати.
ЧИТАТИ ДАЛІ