Чим відрізняється гриль від смокера? Смокер проти Гриля
Під словом «барбекю» прийнято розуміти процес приготування різних продуктів на грилі, завдяки чому вони набувають характерного димного аромату і хрумкої скоринки. Такий самий аромат мають копчені продукти, для приготування яких призначений спеціальний пристрій – смокер. Але оскільки більшість сучасних грилів дозволяє використовувати коптильню, багатьом користувачам складно зрозуміти, чи варто додатково купувати смокер. Щоб знайти відповідь на це питання, давайте розберемося, чим відрізняються ці пристрої і чи варто купити обидва.
Види та принцип роботи смокерів
У перекладі з англійської smoke означає дим. Із самої назви стає ясно, що на таких пристроях продукти проходять обробку димом, тобто коптяться. Сучасні коптильні працюють на різних видах палива: дрова, деревне вугілля, пелети, газ, електрика. У дров'яних коптильнях для створення диму використовуються дрова ароматних сортів деревини, до яких може додатково додаватись ароматна тріска, в решті тільки тріска.
У більшості смокерів є ємність для води, що дозволяє підтримувати стабільну температуру всередині коптильні і запобігає пересушуванню продуктів. Також усі сучасні смокери оснащені датчиками для контролю температури всередині коптильні, що спрощує процес копчення.
Всі смокери можна розділити на дві великі категорії:
- Коптильні з прямим нагріванням, у яких джерело тепла розташоване безпосередньо під ґратами для продуктів.
- Коптильні з непрямим нагріванням, у яких джерело тепла розташоване збоку від коптильної камери.
Найкраще ці відмінності можна зрозуміти, розібравшись у конструктивних особливостях різних видів смокера.
Вугільні смокери
Смокери, що працюють на деревному вугіллі, складаються з топки, піддону для води (є не у всіх моделях), камер для продуктів та кришки. У таких коптильнях шматки деревини або тріска додаються до топки. Кришка оснащена вентиляційними отворами для виходу диму, а в сучасних смокерах є датчик температури.
Дров'яний смокер
Такі коптильні називають зміщеними, оскільки топка для дров розміщена окремо від камери для продуктів. У традиційних дров'яних смокерах дим проходить через коптильну камеру і виходить через трубу, встановлену на протилежному боці. Також є смокери зі зворотним потоком диму, в яких під решіткою встановлена теплова перегородка, що змушує дим проходити у протилежному напрямку.
Пелетні смокери
Такі коптильні схожі на кухонну духовку і складаються з кількох елементів:
- бункери для пелет;
- шнекового механізму, що витягує пелети в топку;
- топки із запальним стрижнем;
- вентилятора, що подає повітря на підпалені пелети;
- камери для продуктів;
- димової труби.
Газові смокери
Коптильні, що працюють на газу, мають камеру для продуктів із вертикальними полицями. Газовий пальник нагріває лоток з деревною тріскою, змушуючи її тліти, а також лоток для води. Спеціальна заслінка сприяє рівномірному розподілу пари та диму по камері, після чого вони виходять через вентиляційний отвір.
Електричні смокери
Такі коптильні мають аналогічну конструкцію і відмінність лише в нагрівальному елементі.
Гриль та його відмінності від смокера
Грилі також працюють на різних видах палива, але основне призначення пристроїв – швидке приготування страв над відкритим полум'ям. Хоча у великих моделях є достатньо місця на робочій решітці для створення гарячих та прохолодних зон. У таких грилях продукти можна розмістити трохи осторонь полум'я, що дозволить знизити температуру та уповільнити процес приготування.
Головна різниця між грилем та смокером – температура приготування їжі. У грилях вона висока (200°C і вище), а коптильні температура підтримується лише на рівні 70-150°C. Через нижчу температуру процес приготування в смокері займає набагато більше часу, що багато хто вважає основним мінусом таких пристроїв.
Що вибрати: смокер чи гриль
Коли страви готуються традиційним способом на грилі, вони матимуть певний димний смак, але вони не будуть такими насиченими, як у продуктах, приготовлених у смокері. Тому якщо ви хочете серйозно зайнятися копченням великої кількості різноманітних продуктів, варто купити смокер. Але якщо ви частіше готуєте страви барбекю, і лише періодично виникає необхідність закоптити щось, можна купити комбінований гриль-смокер або апгрейдити ваш гриль, докупивши спеціальний контейнер для тріски.
У нього додається попередньо замочена тріска, після чого бокс для копчення встановлюється безпосередньо на грати гриля. Випаровуючись, ароматний дим надасть стравам необхідних смакових відтінків.