українською
по-русски
Будь ласка ідентифікуйте себе за допомогою електронної пошти
На вказану адресу електронної пошти надіслано повідомлення.
Не прийшов лист?
Вкажіть адресу електронної пошти
або через соціальну мережу
Барбекю і гриль

Чим відрізняється гриль від смокера? Smoker vs Гриль

Під словом «барбекю» прийнято розуміти процес приготування різних продуктів на грилі, завдяки чому вони набувають характерного димного аромату і хрумкої скоринки. Такий самий аромат мають копчені продукти, для приготування яких призначений спеціальний пристрій – смокер. Але оскільки більшість сучасних грилів дозволяє використовувати коптильню, багатьом користувачам складно зрозуміти, чи варто додатково купувати смокер. Щоб знайти відповідь на це питання, давайте розберемося, чим відрізняються ці пристрої і чи варто купити обидва.

Види та принцип роботи смокерів

У перекладі з англійської smoke означає дим. Із самої назви стає ясно, що на таких пристроях продукти проходять обробку димом, тобто коптяться. Сучасні коптильні працюють на різних видах палива: дрова, деревне вугілля, пелети, газ, електрика. У дров'яних коптильнях для створення диму використовуються дрова ароматних сортів деревини, до яких може додатково додаватись ароматна тріска, в решті тільки тріска.

У більшості смокерів є ємність для води, що дозволяє підтримувати стабільну температуру всередині коптильні і запобігає пересушуванню продуктів. Також усі сучасні смокери оснащені датчиками для контролю температури всередині коптильні, що спрощує процес копчення.

Всі смокери можна розділити на дві великі категорії:

  • Коптильні з прямим нагріванням, у яких джерело тепла розташоване безпосередньо під ґратами для продуктів.
  • Коптильні з непрямим нагріванням, у яких джерело тепла розташоване збоку від коптильної камери.
Найкраще ці відмінності можна зрозуміти, розібравшись у конструктивних особливостях різних видів смокера.

Вугільні смокери

Смокери, що працюють на деревному вугіллі, складаються з топки, піддону для води (є не у всіх моделях), камер для продуктів та кришки. У таких коптильнях шматки деревини або тріска додаються до топки. Кришка оснащена вентиляційними отворами для виходу диму, а в сучасних смокерах є датчик температури.

Дров'яний смокер

Такі коптильні називають зміщеними, оскільки топка для дров розміщена окремо від камери для продуктів. У традиційних дров'яних смокерах дим проходить через коптильну камеру і виходить через трубу, встановлену на протилежному боці. Також є смокери зі зворотним потоком диму, в яких під решіткою встановлена теплова перегородка, що змушує дим проходити у протилежному напрямку.

Пелетні смокери

Такі коптильні схожі на кухонну духовку і складаються з кількох елементів:

  • бункери для пелет;
  • шнекового механізму, що витягує пелети в топку;
  • топки із запальним стрижнем;
  • вентилятора, що подає повітря на підпалені пелети;
  • камери для продуктів;
  • димової труби.

Газові смокери

Коптильні, що працюють на газу, мають камеру для продуктів із вертикальними полицями. Газовий пальник нагріває лоток з деревною тріскою, змушуючи її тліти, а також лоток для води. Спеціальна заслінка сприяє рівномірному розподілу пари та диму по камері, після чого вони виходять через вентиляційний отвір.

Електричні смокери

Такі коптильні мають аналогічну конструкцію і відмінність лише в нагрівальному елементі.

Гриль та його відмінності від смокера

Грилі також працюють на різних видах палива, але основне призначення пристроїв – швидке приготування страв над відкритим полум'ям. Хоча у великих моделях є достатньо місця на робочій решітці для створення гарячих та прохолодних зон. У таких грилях продукти можна розмістити трохи осторонь полум'я, що дозволить знизити температуру та уповільнити процес приготування.

Головна різниця між грилем та смокером – температура приготування їжі. У грилях вона висока (200°C і вище), а коптильні температура підтримується лише на рівні 70-150°C. Через нижчу температуру процес приготування в смокері займає набагато більше часу, що багато хто вважає основним мінусом таких пристроїв.

Що вибрати: смокер чи гриль

Коли страви готуються традиційним способом на грилі, вони матимуть певний димний смак, але вони не будуть такими насиченими, як у продуктах, приготовлених у смокері. Тому якщо ви хочете серйозно зайнятися копченням великої кількості різноманітних продуктів, варто купити смокер. Але якщо ви частіше готуєте страви барбекю, і лише періодично виникає необхідність закоптити щось, можна купити комбінований гриль-смокер або апгрейдити ваш гриль, докупивши спеціальний контейнер для тріски.

У нього додається попередньо замочена тріска, після чого бокс для копчення встановлюється безпосередньо на грати гриля. Випаровуючись, ароматний дим надасть стравам необхідних смакових відтінків.

Статті цієї тематики

Огляд гриль-системи Gourmet BBQ System від Weber: як використовувати її додаткові знімні модулі та які страви вони дозволяють приготувати.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Копчення, один з найскладніших і найвправніших процесів приготування. У цьому рев'ю ви дізнаєтеся, що потрібно для копчення на газовому грилі, як правильно підібрати тріску і замочити її, а також про контроль температури та налаштування газового гриля.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Найчастіше власники грилів коптять м'ясні продукти методом гарячого чи холодного копчення. Але щоб копчений продукт отримав потрібний смак і аромат, важливо..
ЧИТАТИ ДАЛІ
Грилі Weber спроектовані таким чином, щоб вам ніколи не довелося турбуватися про спалахи, гарячих і холодних точках або спаленої їжі. Ви завжди можете очікувати високу продуктивність, точний контроль і відмінні результати.
ЧИТАТИ ДАЛІ