українською
по-русски
Будь ласка ідентифікуйте себе за допомогою електронної пошти
На вказану адресу електронної пошти надіслано повідомлення.
Не прийшов лист?
Вкажіть адресу електронної пошти
або через соціальну мережу
Барбекю і гриль

Чим відрізняється гриль від смокера? Смокер проти Гриля

коптильня і гриль

Під словом «барбекю» прийнято розуміти процес приготування різних продуктів на грилі, завдяки чому вони набувають характерного димного аромату і хрумкої скоринки. Такий самий аромат мають копчені продукти, для приготування яких призначений спеціальний пристрій – смокер. Але оскільки більшість сучасних грилів дозволяє використовувати коптильню, багатьом користувачам складно зрозуміти, чи варто додатково купувати смокер. Щоб знайти відповідь на це питання, давайте розберемося, чим відрізняються ці пристрої і чи варто купити обидва.

Види та принцип роботи смокерів

У перекладі з англійської smoke означає дим. Із самої назви стає ясно, що на таких пристроях продукти проходять обробку димом, тобто коптяться. Сучасні коптильні працюють на різних видах палива: дрова, деревне вугілля, пелети, газ, електрика. У дров'яних коптильнях для створення диму використовуються дрова ароматних сортів деревини, до яких може додатково додаватись ароматна тріска, в решті тільки тріска.

У більшості смокерів є ємність для води, що дозволяє підтримувати стабільну температуру всередині коптильні і запобігає пересушуванню продуктів. Також усі сучасні смокери оснащені датчиками для контролю температури всередині коптильні, що спрощує процес копчення.

Всі смокери можна розділити на дві великі категорії:

  • Коптильні з прямим нагріванням, у яких джерело тепла розташоване безпосередньо під ґратами для продуктів.
  • Коптильні з непрямим нагріванням, у яких джерело тепла розташоване збоку від коптильної камери.

Найкраще ці відмінності можна зрозуміти, розібравшись у конструктивних особливостях різних видів смокера.

Вугільні смокери

Смокери, що працюють на деревному вугіллі, складаються з топки, піддону для води (є не у всіх моделях), камер для продуктів та кришки. У таких коптильнях шматки деревини або тріска додаються до топки. Кришка оснащена вентиляційними отворами для виходу диму, а в сучасних смокерах є датчик температури.

пристрій вугільний смокер

Дров'яний смокер

Такі коптильні називають зміщеними, оскільки топка для дров розміщена окремо від камери для продуктів. У традиційних дров'яних смокерах дим проходить через коптильну камеру і виходить через трубу, встановлену на протилежному боці. Також є смокери зі зворотним потоком диму, в яких під решіткою встановлена теплова перегородка, що змушує дим проходити у протилежному напрямку.

коптильня графіка

Пелетні смокери

Такі коптильні схожі на кухонну духовку і складаються з кількох елементів:

  • бункери для пелет;
  • шнекового механізму, що витягує пелети в топку;
  • топки із запальним стрижнем;
  • вентилятора, що подає повітря на підпалені пелети;
  • камери для продуктів;
  • димової труби.

пелетний смокер, ганок будинку

Газові смокери

Коптильні, що працюють на газу, мають камеру для продуктів із вертикальними полицями. Газовий пальник нагріває лоток з деревною тріскою, змушуючи її тліти, а також лоток для води. Спеціальна заслінка сприяє рівномірному розподілу пари та диму по камері, після чого вони виходять через вентиляційний отвір.

приготування копченостей, смокер

Електричні смокери

Такі коптильні мають аналогічну конструкцію і відмінність лише в нагрівальному елементі.

стаціонарна коптильня, шафа

Гриль та його відмінності від смокера

Грилі також працюють на різних видах палива, але основне призначення пристроїв – швидке приготування страв над відкритим полум'ям. Хоча у великих моделях є достатньо місця на робочій решітці для створення гарячих та прохолодних зон. У таких грилях продукти можна розмістити трохи осторонь полум'я, що дозволить знизити температуру та уповільнити процес приготування.

Головна різниця між грилем та смокером – температура приготування їжі. У грилях вона висока (200°C і вище), а коптильні температура підтримується лише на рівні 70-150°C. Через нижчу температуру процес приготування в смокері займає набагато більше часу, що багато хто вважає основним мінусом таких пристроїв.

Що вибрати: смокер чи гриль

Коли страви готуються традиційним способом на грилі, вони матимуть певний димний смак, але вони не будуть такими насиченими, як у продуктах, приготовлених у смокері. Тому якщо ви хочете серйозно зайнятися копченням великої кількості різноманітних продуктів, варто купити смокер. Але якщо ви частіше готуєте страви барбекю, і лише періодично виникає необхідність закоптити щось, можна купити комбінований гриль-смокер або апгрейдити ваш гриль, докупивши спеціальний контейнер для тріски.

аромат диму, гриль

У нього додається попередньо замочена тріска, після чого бокс для копчення встановлюється безпосередньо на грати гриля. Випаровуючись, ароматний дим надасть стравам необхідних смакових відтінків.

Статті цієї тематики

Огляд гриль-системи Gourmet BBQ System від Weber: як використовувати її додаткові знімні модулі та які страви вони дозволяють приготувати.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Копчення, один з найскладніших і найвправніших процесів приготування. У цьому рев'ю ви дізнаєтеся, що потрібно для копчення на газовому грилі, як правильно підібрати тріску і замочити її, а також про контроль температури та налаштування газового гриля.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Найчастіше власники грилів коптять м'ясні продукти методом гарячого чи холодного копчення. Але щоб копчений продукт отримав потрібний смак і аромат, важливо..
ЧИТАТИ ДАЛІ
Грилі Weber спроектовані таким чином, щоб вам ніколи не довелося турбуватися про спалахи, гарячих і холодних точках або спаленої їжі. Ви завжди можете очікувати високу продуктивність, точний контроль і відмінні результати.
ЧИТАТИ ДАЛІ