українською
по-русски
Будь ласка ідентифікуйте себе за допомогою електронної пошти
На вказану адресу електронної пошти надіслано повідомлення.
Не прийшов лист?
Вкажіть адресу електронної пошти
або через соціальну мережу
Барбекю і гриль

Як використовувати нагрівальну підставку

Будь-хто, хто готує на грилі великі порції м'яса або кілька страв одночасно, буде не проти мати додатковий робочий та гарячий простір. Тому більшість виробників оснащують багато моделей газових грилів (крім невеликих переносних) спеціальною решіткою, яка називається підставкою для підігріву. На жаль, дуже мало хто використовує цей пристрій, і дуже дарма, адже воно може суттєво спростити процес приготування на грилі різних смачних страв. Щоб повною мірою використовувати функціонал нагрівальної підставки достатньо знати, як вона працює, і як її можна використовувати.

Приготування м'яса на підставці

Що таке нагрівальна підставка

Підставка для нагрівання виконана у вигляді невеликої стаціонарної решітки, яка найчастіше закріплена на задній стінці гриля. При необхідності її можна відкинути, і в такому положенні вона буде розташована над основними гратами гриля, не перекриваючи повністю робочий простір. Також нагрівальна підставка може бути знімною, і такий аксесуар, за необхідності, можна докупити окремо.

Додаткові ґрати можна використовувати декількома способами:

  • для підтримання тепла чи розігріву вже приготовлених страв;
  • для приготування їжі, що вимагає повільного приготування при нижчих температурах;
  • як зручний стіл, на який можна класти продукти в процесі приготування на грилі.

Щоб максимально зрозуміло, як у кожному конкретному випадку можна використовувати нагрівальну підставку, розглянемо їх на прикладах.

Стейки повільного приготування

Щоб стейки на грилі мали гарну скоринку, але всередині залишалися соковитими, їх можна готувати, використовуючи обидві решітки – основну та додаткову. Достатньо обсмажити стейк на основній решітці з двох сторін протягом декількох хвилин, після чого перекласти його на нагрівальну підставку. На решітці для розігріву він доходитиме до потрібної кондиції і не буде пересушеним, якщо м'ясо не перетримати.

приготування м'яса на грилі

М'ясні страви із соусом

Додаткові грати будуть корисні при приготуванні м'яса, яке необхідно в кінці приготування приправити соусом. Наприклад, ви можете готувати ребра барбекю. Після того як реберця будуть достатньо просмажені, перекладіть їх на нагрівальну підставку і змастіть соусом. Оскільки додаткова решітка нагрівається слабше за основну, соус для барбекю не пригорить, а ребра залишаться теплими. Соус з реберець все ще може стікати у невеликих кількостях, але він затримуватиметься на основній решітці, а не буде капати на пальники.

овочі та м'ясо на грилі

Картопля у фользі

Якщо готувати картоплю на основній решітці, вона може зазнати надмірного нагрівання, внаслідок чого обуглиться зовні, але залишиться сирою всередині. Натомість його можна готувати на нагрівальній підставці, у той час як на основній решітці готуватиметься м'ясо. Щоб картопля добре пропеклася, її можна покласти на додаткову решітку у фользі.

картопля на знімній решітці

Повільне приготування або підігрів овочів

У той час як на основній решітці готуються продукти, що вимагають сильного прямого нагріву, на нагрівальній підставці можуть готуватися овочі: перець, кабачки, спаржа та ін. Також ви можете приготувати овочі на основній решітці, після чого перекласти їх на нагрівальну підставку для збереження тепла. Наприклад, якщо на основній решітці одночасно готується м'ясо і овочі, то останні приготуються швидше і встигнуть охолонути, поки м'ясо доходить. На додатковій нагрівальній підставці вони залишаться теплими, і їх не доведеться додатково розігрівати.

кукурудза та ребра на грилі

Тости, булочки для хот-догу та гамбургерів

Оскільки основні грати гриля прогріваються дуже сильно, класти на неї борошняні вироби – погана ідея, якщо ви не любите їсти хлібні вугілля. Натомість можна використовувати нагрівальну підставку, де хліб прожариться, але не згорить. Щоб тости або булочки не прилипали до ґрат, попередньо змастіть її невеликою кількістю олії.

розігрів хліба на грилі

Додаткова зона на грилі

Додаткова зона може знадобитися в тому випадку, якщо ступінь готовності м'яса на основній решітці не однакова. Наприклад, при приготуванні курячих крилець на грилі, деякі можуть приготуватися раніше за інших. Просто перекладіть їх на нагрівальну підставку. Так вони не пересмажаться, але залишаться гарячими.

Коли готуєте на грилі велику кількість стейків або інших продуктів, виникає потреба поміняти їх місцями для рівномірного приготування. У цьому випадку додаткова зона виявиться дуже доречною. Достатньо тимчасово перемістити продукт на нагрівальну підставку, щоб змінити розташування на основній решітці.

Дуже часто при приготуванні на грилі жирних шматків м'яса жир, що капає на пальники, викликає інтенсивне займання. Вогонь, що спалахує, може безнадійно зіпсувати продукт, якщо на основній решітці немає вільного місця, щоб швидко перемістити його вбік. Щоб врятувати м'ясо, достатньо підхопити його щипцями та покласти на нагрівальну підставку доти, доки полум'я не згасне.

Варто зазначити, що нагрівальну підставку можна використовувати як на газових, так і на вугільних грилях переліченими способами. Упевнені, що ви знайдете багато цікавих варіантів застосування цього корисного аксесуара. А якщо у вашій моделі гриля такого пристосування немає, нагрівальну підставку можна купити окремо, вибравши потрібну конструкцію в інтернет-магазині Луческ.

Статті цієї тематики

Заслінки – регулятор, з допомогою якого можна впливати на рівень жару всередині; з їх допомогою регулюється потік повітря всередині гриля. Ми пропонуємо розглянути особливості вентиляційних заслінок, основні ступені рівнів жару та їх контроль.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Найчастіше власники грилів коптять м'ясні продукти методом гарячого чи холодного копчення. Але щоб копчений продукт отримав потрібний смак і аромат, важливо..
ЧИТАТИ ДАЛІ
В нас традиційно використовують мангал, а на Заході - грилі. Оскільки багато людей не бачать відмінностей в цих пристроях, є сенс розібратися, чим гриль відрізняється від мангала, і які переваги він відкриває перед любителями готувати на вугіллі.
ЧИТАТИ ДАЛІ
Щоб продукти мали чудовий смак, будь-який гриль (вугільний, газовий або електричний) потрібно підтримувати в чистоті. У цьому огляді ви знайдете корисні поради по
ЧИТАТИ ДАЛІ