Подробиці про систему "подвійний допал" в каміні та печі
Подвійний допал – це система вториної подачі повітря в камеру згорання через окремий канал повітряпровода топки, яка створена для підвищення ККД опалювального приладу, більш екологічного і чистого спалювання твердого палива.
Зміст статті
- Технологія подвійного допалу
- Як влаштована топка з системою чисте горіння
- Допалювання газів в дров'яних печах і камінах
- Відео: допал димових газів в каміні
- Піч з допалом димових газів
- Цегляна піч з камерою допалювання
- Небезпека неповного згорання палива
- Як визначити неповне згорання
- Як можна покращити роботу каміна і печі
Технологія подвійного допалювання
У деяких джерелах зазначають, що технологія «подвійний допал» або «система чистого горіння» була винайдена у Франції в кінці XIX століття, Жаном-Батистом Андре Годеном, засновником найвідомішої камінної династії. Пройшло вже більше століття, і камінне виробництво за цей чаш пішло далеко вперед, а зміст методу подвійного допалу і досі не змінився. Він полягає у підводі додаткової порції кисню у верхню частину полум'я. Це дозволяє догоряти дрібним частинкам палива, які містяться в димі, що не лише збільшує ККД опалювального приладу, але і скорочує викиди токсичних викидів у навколишнє середовище.
Збереження екології за останні роки стало дуже важливим. Опалювальні прилади на твердому паливі, як і автомобільний транспорт, являються одними з джерел забруднення повітря, тому збільшення їхньої кількості необхідно компенсувати технологіями, що зменшують негативний вплив на екологію.
Як влаштована топка з системою чисте горіння
Схема горіння та руху повітря в каміні
- Патрубок димовідведення
- Вихід і горіння вторинного повітря
- Топочна камера
- Подача первинного повітря
- Подача вторинного повітря в топку
- Примусова вентиляція
- Патрубок з'єднання із забором зовнішнього повітря
- Забор повітря
- Канал подачі вторинного повітря
- Дефлектор з «форсунками» для вторинного допалу
Допалювання газів в дров'яних печах і камінах
Горіння в топці каміна - це хімічна реакція взаємодії палива (дров) та окислювача (кисню) при високих температурах, що супроводжується виділенням великої кількості тепла.
При розпалюванні, та й у подальшій роботі каміна або печі, первинне повітря потрапляє через рушт і систему обдуву скла. На дим і на верхню частину полум'я через отвори на тильній стінці топки дозовано подається попередньо прогрітий кисень, який при високій температурі запалює чадний газ і дрібні частинки не згорівшого палива. Візуально це нагадує вогняний вихор або пальник з форсунками. В деяких моделях камінних топок і печей можна спостерігати піролізний процес горіння.
Варто зазначити, що допалювання димових газів у не прогрітій топці просто не працює. Це можна візуально визначити по так званим жиклерам, через них «не виходить вогонь».
На процес чистого горіння позитивно впливає значне підвищення температури згорання за рахунок футерування камери такими матеріалами як шамот, вермикуліт і різними видами вогнетривкого бетону і кераміки.
Згідно європейських норм екології виробники камінного і пічного обладнання в технічних характеристиках виробу окрім значення ККД вказують дані таких параметрів, як емісія чадного газу і масова частка твердих частин в димовому газі.
Порівнюючи ці показники, можна побачити різницю у якості роботи приладів. На жаль, не усі покупці звертають на це свою увагу і питання екології у них стоїть явно не на першому місці. Такі технологічні топки коштують зазвичай дорожче звичайних, і часто питання ціни залишається вирішальним фактором при виборі обладнання.
Відео: допал димових газів у каміні
https://www.youtube.com/watch?v=vARMT24Jy78
Піч з допалюванням газів
Принцип дії цієї системи в опалювальних печах така ж, як і в камінах, хіба що топочна камера менша. А ось у банній печі вона влаштована подібно, але дещо інакше і значно простіше. Повітря, що потрапляє через зольну шухляду під рушт і у спеціальний приставний канал на тильній стінці, одночасно і охолоджує її, і допалює димові гази.
Цегляна піч з камерою допалювання
В цегляній печі можна також змайструвати таку систему. Для цього у верхню частину топочної камери, біля камінного зуба (що це таке читайте тут) потрібно підвести сталеву трубу с багатьма невеликими отворами для виходу повітря. Якщо повітря подаєтся з одного краю труби, а інший розташований безпосередньо в топці, то його необхідно заглушити. Отвори потрібно сверлити вздовж труби на рівних відстанях і в одному напрямку.
Ось чудове відео, в якому показано, як можна це зробити власноруч.
https://www.youtube.com/watch?v=udGZ4EQ77Ug
Небезпека неповного згорання палива
Якщо при горінні в топці недостатньо кисню, то процес горіння буде неповним і в димі замість вуглекислого газу (СО2) буде утворюватись небезпечний для здоров'я чадний газ (CO), без кольору і запаху. Чадний газ, потрапляючи в організм через легені, проникає в кров і при великих концентраціях (70%) може викликати кому або смерть. Причому, перші симптоми отруєння можуть бути неявними і часто приймаються за звичайне нездужання.
Як визначити неповне згорання
Визначити неповне горіння можна по білому кольору диму, що виходить через димову трубу. У випадку повного згорання дим буде прозорим, а при спалюванні вологих дров - чорним.
Для того щоб виключити ризики, що пов'язані з неповним горінням, застосовується технологія «подвійного допалювання». Вона не лише мінімізує небезпеку отруєння людини чадним газом, але і значно збільшує теплову ефективність каміна, а також скорочує витрати дров.
Як можна покращити роботу каміна і печі
Варто зазначити, що забір повітря для процесу горіння з приміщення, де встановлено камін, може відобразитись на самопочутті людей, що там знаходяться, особливо при герметично зачинених вікнах і дверях. Тому виробники рекомендують виконувати для каміна подачу повітря ззовні, використовуючи гофрорований повітряпровід, що під'єднується до спеціального патрубка топки.
При встановленні з'єнувальної труби важливо пам'ятати, що якщо забор повітря виконується не з вулиці, а з суміжного приміщення, то ним не може бути гараж чи котельня.
У нашому каталозі ви можете самостійно ознайомитись і купити камінну топку або піч з системою "вторинний допал", або подзвонити нам для отримання більш детальної консультації про каміни з цією технологією.
Автор статті: Пєсков Ігор.